lørdag den 18. december 2010

Ups og hovsa og så lige en opskrift.

Sad lige og opdagede, at jeg i det forrige indlæg havde glemt noget vigtigt. Vi bagte jo. Men fortalte jeg nogensinde hvad vi bagte i??? Eller gav jeg en opskrift på dem???

Vi har jo det smukkeste gamle hvide brændekomfur som bare er eminemt at arbejde ved. Ikke en eneste gang har vi haft tændt op i elkomfuret denne gang. Men hvorfor skulle vi også det. Totalt co2-neutral madlavning i små 3 uger. Spørg lige om samvittigheden er ren. Og der er andre end mig der kan finde nydelse ved sådant noget. Kanelsnegle, pepparkakor i forskellige faconer, grovbrød, landbrød, flutes, havregrynsbrød, eksploderende chokolademuffins, madmuffins. Jo der er blevet indtaget noget bagværk i denne ferie. Men sådan er det, når vi er her oppe om vinteren. Den er jo tændt alligevel.

Det der brændekomfur hedder et vedspis på svensk. Og da vi var ude og kigge på huse ved ejendomsmæglerne i området, undrede vi os grumme over hvad pokker det var. Det stod jo i alle salgsopstillingerne. Til sidst tog vi mod til os og fik spurgt en mægler. “Jo det er sådan en … I ved.” sagde han og stod og fægtede lidt med armene. Og jo vi vidste. For vi vidste jo at ved var brænde. Så måske var det… Ja vi kunne ikke rigtig komme på andre ideer efter hans fantastiske forklaring end at det måtte være en spisekrog i køkkenet lavet af træ. Nogle dage senere så vi så en opstilling, hvor der både var en vedspis og en elspis. Så var vi på den, og glædede os til vi skulle ud at se det første hus. Og hold op hvor vi grinede af os selv, da det gik op for os, hvad det var. Jo det danske sprog og det svenske sprog er ikke helt det samme.

Nå opskriften på de der pepparkakor stammer fra en reklameavis.

Pepparkaksdeg

  • 150 g margarin
  • 2,5 dl brun farin eller strösocker
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • ½ tsk kryddnejlika
  • 1½tsk bikarbonat (tror det er natron)
  • 8-9 dl vete mjöl

Kristyr

  • 4-5 dl florsocker
  • 1 äggvita (jeg anbefaler pasteuriseret)
  • et par dröppar citronsaft eller ättiksprit (hvad er attiksprit? jeg brugte cuba strawberry)

Kog sukker, sirup og vand. Lad margarinen smelte i blandingen. Lad det køle uden omrøring. Tilsæt krydderierne, bikarbonat og ca 7 dl mel. Resten bruges ved udrulning (som hedder utbakning på svensk). Stil dejen koldt natten over pakket i plastfolie. Dejen rulles ud med resten af melet, og det udstikkes figurer eller husdele. Bages midt i ovnen ved 175 grader i ca 8 minutter, eller bare put dem ind i brændekomfuret og drej pladen hvert 3. minut indtil de har fået en jævn farve. Pisk ingredienserne til glasuren sammen, og dekorer kagerne.

Jeg var ved at fortælle nabokonen, at vi havde pisket rundt i hele Blekinge efter pasteuriseret æggehvide. Hvorfor, spurgte hun. Jamen salmonella og jeg ville ikke slå nogle mennesker ihjel. “Vi har ingen salmonella i Sverige.“ Er det virkelig rigtigt??? Anyone???

2 kommentarer:

  1. Det er flot, at du kan bage så mange forskellige slags kager i din vedspis (ja, det er et ord, man ikke kan gætte sig til betydningen af) :-) Ét er slowfood, men jeg tror ikke, jeg tør kaste mig ud i bagning i min ikke særlig varme ovn.

    Jeg er aldrig gået op i salmonella eller ej - heller ikke i Danmark... Selvfølgelig er der nogle, der er blevet syge, men hvis man er omhyggelig med hygiejnene, er det ikke noget problem.
    Jeg synes, der er blevet oppisket en hysterisk stemning, som der gør med så meget af vores sensationshungrende presse, og jeg vælger som regel at overhøre det.
    Hvis de havde haft noget tilsvarende i Sverige, havde du sikkert kunne få pasteuriserede æg, men som sagt, jeg tror ikke, man skal være nervøs for at bruge 'almindelige' æg :-)
    Jeg kender kun én (nu to ;-) ), som bruger pasteuriserede æg, og vi andre gør lidt grin med hende ;-)

    SvarSlet
  2. Altså, kan man ikke blive andet, så kan man altid blive til grin. Jeg er totalt skræmt af rå æg, og jeg vil ikke slå nogen ihjel ved en fejl.

    I min venindes familie får de på alle mærkedage lige mormors lagkage. Brune bunde med råcreme i mellem. Og den smagte fantastisk... Indtil den dag det gik op for mig at der var rå æg i. Altså alm rå æg. Jeg var sikker på jeg skulle dø, og har ikke fået af den type kage siden.

    Så ja nu kender du lige en til du må grine lidt af.

    SvarSlet

Tak fordi du tog dig tid til at kommentere på mit indlæg.
Det varmer altid, og gør bloggen så meget sjovere.